وبلاگ رسمی مرحوم دکتر محمد جواد صاحبی

رئیس سابق هیئت مدیره و شورای علمی دین پژوهان کشور

وبلاگ رسمی مرحوم دکتر محمد جواد صاحبی

رئیس سابق هیئت مدیره و شورای علمی دین پژوهان کشور

وبلاگ رسمی مرحوم دکتر محمد جواد صاحبی
پیوندها

۹ مطلب در بهمن ۱۳۹۲ ثبت شده است

۳۰
بهمن

طلیعه


تأکید فرهنگ دینی و ملی ما بر دانش پژوهی، و علم اندوزی و اندیشورزی از یک سو، و بهره مندی قوم و نژاد ایرانی از هوش سرشار و توان یادگیری عالی از دیگر سو، سبب شده است که دانشمندان متعلق به این آب و خاک، گاه سرآمد دانش آموختگان مراکز علمی و پژوهشی جهان شوند و در مقام تدریس و تحقیق و اختراع، گوی سبقت را از دیگران ربوده و در بیرون از ایران موقعیت و جایگاه ویژه ای یابند.

اما این پرسش همواره وجود دارد که علی رغم این فرهیختگی و استعداد، چرا نخبگان و دانشوران این مرز و بوم در سرزمین مادری خویش، گاه کم ثمر و بعضاً سترون می شوند؟

علت این ناباروری را باید در چه چیز و کجا یافت؟

شاید فقدان انگیزه، زمینه و بسترهای مناسب از مهمترین عوامل این رکود و کم حاصلی باشد. اگر جایگاه و منزلت علم و پژوهش در نظام آموزشی معین نشود و همچنان مدارج علمی بر پایه کلاس و گذراندن واحدهای درسی باشد، رساله های پژوهشی به گونه مشق شبانه محصلان ابتدایی، از روی آثار دیگران رونویسی...متن کامل در ادامه مطلب
۳۰
بهمن
سرچشمه های نواندیشی دینی
«درآمدی بر تاریخ کلام جدید»

کتاب سرچشمه های نواندیشی دینی (درآمدی بر تاریخ کلام جدید) نوشته محمد جواب صاحبی که چاپ اول آن در سه هزار نسخه در بهار سال 1381 و توسط انتشارات احیاگران منتشر گردیده است مباحث مطرح شده مؤلف در مرکز تخصصی کلام حوزه است که در سال 1373 ایراد گردید و در هنگام نشر به نظر حضرت آیت اللّه سبحانی نیز رسیده است.

این کتاب شامل بخش های ده گانه ذیل می باشد:

1- سرآغاز نواندیشی دینی 2- انقلاب علمی 3- نهضت نوین فلسفی 4- موضع عقل نوین در برابر دین 5- انقلاب صنعتی 6- رویارویی غرب مسیحی با شرق اسلامی 7- در واکنش اقتصاد در برابر غرب 8- نو اندیشی دینی در جهان غرب 9- نوگرایی دینی در شبه قاره هند 10- نواندیشی در ایران

در این بحث ها مؤلف آغاز تجدید نظر در مباحث دینی را از رنسانس دانسته که مبدأ رفورماسیون؛ اصلاح دین (مسیحیت) در میانه قرن شانزدهم بوده است، پس این خط سیر را تعقیب کرده منشأ آنرا ماهیت ؟؟؟ یکسای مسیح... متن کامل در ادامه مطلب
۳۰
بهمن

آیت الله نوری همدانی: در ماه محرم بر ابعاد حماسه آفرینی و ظلم ستیزی حادثه عاشورا تاکید شود

حضرت آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید در قم گفت: در ماه محرم خطیبان و مداحان باید ابعاد حماسه آفرینی، شجاعت، شهامت و ظلم ستیزی امام حسین (ع) و یاران ایشان را برای مردم بیان کنند.

 وی روز پنج شنبه در دیدار اعضای کنگره علامه بلاغی و جمعی ازافسران نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سراسر کشوراظهار داشت: متاسفانه بیشتر نگرش هایی که در حادثه کربلا بازگو شده از سوی افراد کم سواد بوده و فقط مسایل اسارت و مظلومیت خاندان سیدالشهدا (ع) بیان می شود.

وی با بیان اینکه اشعار محتشم کاشانی فقط جنبه مظلومیت جریان کربلا را بیان کرده است، افزود: این اشعار خوب، اما جنبه حماسی کربلا و پرورش افکار در راه مبارزه با ظلم و ستم را مسکوت گذاشته است.

آیت الله نوری اظهار داشت: در ماه محرم باید اشعاری مانند شعرهای "دعبل" و "کمیل" که مورد تشویق ائمه اطهار(ع)... ادامه گزارش در ادامه مطلب
۳۰
بهمن


اندیشه اصلاحی در نهضت های اسلامی ، محمّد جواد صاحبی ، قم : بوستان کتاب ، 1376 ، 368 ص ، وزیری .

یافتن روشی برای زندگی بهتر و یا به اصطلاح «نوخواهی» یا «اصلاح طلبی» عقیده ای بوده است که در طول تاریخ و در تمام دوران زندگی بشری ، همواره باعث تغییر سطح زندگی انسان به مرحله ای بالاتر و رشد یافته تر شده است .

انشعاب تمدن ها و فرهنگ های مختلف و تفاوت های موجود بین آنها ، همگی در اثر همین روحیه اصلاح طلبی بوده است که بین گروه ها و اقوام مختلف ، وجود داشته و به مرور زمان ، باعث رشد و پیشرفت آنها شده است .

تمدن اسلامی هم از این قاعده مستثنی نبوده و از زمان پیدایش تاکنون ، دچار تغییر و تحولات بسیاری شده است و ... متن کامل در ادامه مطلب

۳۰
بهمن

آیةاللّه العظمی موسوی اردبیلی

جامعه از بزرگان شیعه الگوبرداری کند

حضرت آیةاللّه موسوی اردبیلی گفتند: بزرگان شیعه، خورشیدی درخشان در میان بزرگان جهان هستند.

به گزارش مرکز خبر حوزه، معظم له در دیدار اعضای کنگره نکوداشت شهیدین اظهار داشتند: اهمیت دادن به برگزاری کنگره ها، نتایج بسیار مثبت و ارزش مندی در آشنایی خواص و عوام، با بزرگان و اندیشمندان شیعی خواهد داشت.

ایشان با اشاره به فواید برگزاری این نشست ها افزودند: این کنگره ها اطلاعات وسیعی را در اختیار صاحبان علم و معرفت قرار می دهد و هم چنین موجب نشر آثار علمی علمای شیعه می شود.گزارش کامل در ادامه مطلب

۳۰
بهمن

به بهانه آغاز بکار سومین کنگره دین پژوهی

محمدجواد صاحبی

تحقیقات دین پژوهی به معنای عام خودش، نیازمند بکارگیری روش های نوین در جهت دستیابی به آرمانهای مقدس خود است.

وجود صدها مرکز دین پژوهی و انتشار کتابها و نشریات وزین، اگر چه ضرورتی عاجل تلقی می شوند لکن تکنیک همایش و نشست های دینی به منظور هم اندیشی و معرفی اندیشه ها، از جایگاه مهمی برخوردار است.

شدت چنین نیازی ما را بر آن داشت تا با تمهیداتی، به منظور همگرایی و هماهنگی بین محققان علوم دینی و به منظور اطلاع رسانی به مخاطبان خود، نشستهای علمی و همایشهای سراسری را در برنامه خود قرار دهیم. متن کامل در ادامه مطلب

۳۰
بهمن


مهتاب غمرنگ

نویسنده: محمد جواد صاحبی

مرکز پخش: انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی و نمایشگاه کتاب کیهان قم

نویسنده با قلم  خود، حوادث تلخ و غم انگیز زندگی حضرت زینب(س)(از هنگامه رحلت پیامبر(ص)تا واقعه عاشورا،اسارات، رهائی و رسیدن به کربلا)را به صورت داستان پیاده وتنظیم کرده است.

در فراز پایانی آن، آمده است: «... ای حسین! اکنون زینب آمده است و بر تو ویاران تو سلام می گوید. گفته اند که تو از زینب جدا نمی شدی، اما اینک زینب تنهای تنها به کربلا آمده است... آه که مهتاب نینوا چه غمرنگ است!»

این کتاب در سال 1377، در 72 صفحه چاپ شد و بهای آن 250تومان است.


1 -مهتاب در قتلگاه

راستی، عاشورا بی زینب عاشورا نبود. این زن که مهاجراً الی الله، کاشانه ی خود را رها ساخته است در طلب چیست؟

بی تردید میان او و برادرش پیوندی عاطفی وجود داشت، اما انگیزه ای که او را به این هجرت بزرگ فرا خوانده بود تنها یک پیوند عاطفی نبود، بلکه یک رسالت بود، یک مأموریت؛ ماموریتی برای ابلاغ پیام، پیامی از یک روز برای همه روزگاران.

زینب! ای دختر علی و ای خواهر حسین! عاشورای تو از شب آغاز شده بود، از آن شب که عاشقان، سر مست از باده ی عشق، بر گرد شمعِ معشوق، پروانه وار می چرخیدند و هر کدام برای نثار جان خویش لحظه شماری می کردند.

گفته اند تو هم آن شب، پروانه ی آن «شمع جمع» بودی، می سوختی و می ساختی و هرگز آرام نداشتی. و علاوه بر آن، پرستارِ فرزند بیمار برادر بودی، اما با این حال چشم و گوش بر همه جا داشتی. تو می دیدی که رادمردان...متن کامل در ادامه مطلب

۳۰
بهمن

نشست تبیین دستاوردهای دو دهه تلاش جریان روشنفکر حوزه ای

مرداد 1385 مجله معارف / سخنرانان: حجت الاسلام دکتر نجف لک زایی و حجت الاسلام دکتر محمدعلی مهدوی راد و استاد محمدجواد صاحبی.

چکیده: دکتر لک زایی با اشاره به جریان روشنفکری گفت: اعتراض و انتقاد به وضع موجود و تلاش و نوآوری برای ایجاد وضع مطلوب، از مشخصه های بارز روشنفکری است. روشن فکری حوزه ای، یکی از جریانات فکری متنوع درحوزه است.

استاد محمدجواد صاحبی به تبیین بستر تاریخی اصطلاح روشنفکری در جهان اسلام پرداخت و گفت: این مقولة فرهنگی با تهاجم گسترده استعمار غربی به دنیای اسلام از اواسط قرن نوزدهم میلادی و تسلط بر منطقه وسیعی از آن در شبه قارة هند توسط متجاوزان انگلیسی، تصرف بخشی از خاک ایران توسط اشغالگران روسی و حمله به مصر توسط تجاوزگران فرانسوی، نمود یافت.

دکتر محمدعلی مهدوی راد به تحول فکری پدید آمده در آستانه انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در عرصه میراث مکتوب، آنچه طی ربع قرن اخیر صورت گرفت بازسازی میراث کهن؛ عرضه آن در قالب های نوین و سرانجام تولیدات فکری جدید در قالب کتاب و مجله بود.

سایت دانایی

۲۹
بهمن

نقش تبلیغات دینی(2)

محمدجواد صاحبی

در سلسله نشستهای همایش «هزاره سوم» که از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مرداد ماه سال جاری برگزار گردید، «محمد جواد صاحبی» در سمت «دبیر شورای برنامه ریزی دین پژوهان کشور» باب سخنش را در همایش هزاره سوم با این کلید گشود که «جهان مرکب از خرده فرهنگ های متنوع و متکثر است و ادب، آداب، سنت ها، عادات، عقاید، رفتارها، نیات و تمام سرمایه های معنوی یک قوم برآمده از تاریخ و جغرافیای معینی است». وی سپس متوجه نظریه ای شد... ادامه گزارش در ادامه مطلب